1 Şubat 2013 Cuma

Yalan Söyleyen Çocuk

Linkteki makalede yalan söyleyen çocuğun nasıl anlaşılabileceğini anlatmışlar. Bazıları benim de formasyon eğitiminden bildiğim şeyler. Bunun dışında çocuğuzun yalan söylemesini engellemek için aşağıdakiler önerilmiş. Bir çocuğun içten içe "fırça atsa bile anneme/babama doğruyu söylemem lazım" diye düşünebilmesi gerçekten önemli. Bu yazı da burada bulunsun, yarın öbür gün lazım olabilir.

1- Okul öncesi çağlarda çocuklar gerçek ile gerçek dışı olan şeyler arasındaki farkı anlamaya başlar. 3-4 yaş aralığındaki çocuğunuz cezalandırılmaktan korktuğu için size yalan söyleyebilir. Ona dürüst olmayı öğretmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

2- Çocuğunuzun yalan söylediğini bildiğiniz bir durumda onu “yalancı” olarak tanımlamaktan kaçının. Bunun yerine yalan söylediğinin farkında olduğunuzu hissettirin, yine de ona karşı sevginizin bundan etkilenmeyeceğini bilmesini sağlayın. Ona herkesin yanlış bir şey yaptığında doğruyu söylemekten çekinebileceğini söyleyin ancak yine de size her zaman yaptığını tam anlamıyla anlatması gerektiğini hatırlatın.

3- Çocuğunuza yanıtını bildiğiniz soruları sormayın, örneğin oyun oynadıktan sonra oyuncaklarını toplamadığını biliyorsanız “oyuncaklarını topladın mı” diye sormayın. Onun yerine topladığın oyuncaklarını bana göster diyebilirsiniz. Oyuncakları toplama sorumluluğunun kendisinin olduğunu anlayacaktır. Çocuğunuza hiç bir zaman “bana gerçeği söylüyor musun” diye sormayın, hiç bir yetişkin ya da çocuk bu soruya “hayır” yanıtı vermeyecektir. Bunun yerine bunun gerçek olmadığını bildiğinizi söyleyin.

4- Çocuğunuz size gerçeği söylediğinde ona övgü dolu sözler söyleyin. Özellikle geçmişte size yalan söylerken yakalanmışsa bu sözler onu gelecek için doğruyu söylemek adına cesaretlendirecektir.

5- Çocuğunuza yalan söylemek yerine yanlış yaptığı bir davranışı tamir etmesi gerektiğini öğretin. Örneğin yeni aldığınız bir bibloyu yeni topu ile kırarsa onu birlikte onarmayı teklif edin. Bu sayede yaptığı davranışı yanlış sahiplenip onu düzeltmesi gerektiğini öğrenmesini sağlayın.

6- Ona iyi bir örnek olun, çocuğunuza dürüst olmayı öğretmenin yolu sizin dürüst olmanızdır. Çocuğunuz sizin başkalarına karşı dürüst olmadığını görürse bu onun için iyi bir örnek olmayacaktır. Kendiniz ile ilgili de çocuğunuza dürüst olmalısınız. Boşanma, ölüm gibi konularda da gerçekleri söylemeli çocuğunuzun başka şekillerde daha çok endişelenmesini engellemelisiniz.

Hiç yorum yok: