8 Mart 2013 Cuma

Yalan Yakası

Öncelikle eksisozluk sitesinde yer alan Avrupa Yakası ve Yalan Dünya dizilerinin karşılaştırıldığı başlıkta üçüncü sırada girilmiş olan DIGI TURK nikli yazarın girdiği bu muhteşem tespitler içeren entry'sini kopyala-yapıştır yaptığımı belirteyim canlarım. Gülse Birsel elinden üçüncü bir dizi çıksa büyük ihtimalle konu biraz farklılık arz etse de tiplemeler birbirinin dibine kadar yakın, o yüzdne kendisinin bu yazıyı bir başucu eseri olarak saklamasında fayda var. On numara bir tespit olduğundan burada bulunsun istedim. buyrun buradan yakın.


avrupa yakası vs yalan dünya

  1. sonucunda yalan dünya yalan oldu diyebileceğimiz kıyaslamadır.

    bir doğan görünümlü şahin vakasıyla daha karşı karşıyayız.

    - avrupa yakası nişantaşı'nda aykırı yaşamları konu alıyor, yalan dünya cihangir'de
    - avrupa yakası'nda otoriter baba tahsin amca(gazanfer özcan), yalan dünya'da şehmuz(altan erkekli)
    - avrupa yakası'nda çılgın, hatta deli anne iffet(hümeyra), yalan dünya'da servet(füsun demirel)
    - avrupa yakası'nda şiveli konuşan, kro, komik adam burhan altıntop(engin günaydın), yalan dünya'da selahattin(olgun şimşek) (iki dizide de anadolu insanını itin götüne sokmak üzere yaratılmış karakterler denebilir)
    - avrupa yakası'nda evin şımarık oğlu volkan(ata demirer), yalan dünya'da rıza(beyazıt öztürk) (ikisinin de standupçı olması ilginçtir)
    - avrupa yakası'nda zengin, rüküş ve kaba kız şahika(binnur kaya), yalan dünya'da nurhayat(gupse özay)
    - avrupa yakası'nda demode, görgüsüz, sınıf atlama derdindeki kız makbule(hasibe özlem eren), yalan dünya'da gülistan(hasibe özlem eren)
    - avrupa yakası'nda her şeyin merkezindeki, hep sevimli, hep güzel, zeki elit kız aslı(gülse birsel), yalan dünya'da deniz (gülse birsel)
    - avrupa yakası'nda deli, aykırı tip gaffur(peker açıkalın), yalan dünya'da orçun(bartu küçükçağlayan)
    - avrupa yakası'nda çapkın ve aşırı karakter kubilay(vural çelik), yalan dünya'da çağatay(hakan meriçliler)
    - avrupa yakası'nda masum yalanların adamı sacit(tolga çevik), yalan dünya'da bora(öner erkan)
    - avrupa yakası'nda açık saçık aşk kadını fatoş(şenay gürler) , yalan dünya'da açılay(nihal yalçın)
    - avrupa yakası'nda koyu laz dursun(ömür arpacı), yalan dünya'da reis(ömür arpacı)
    - avrupa yakası'nda yapımcı sinan çetin, yalan dünya'da cimri yönetmen tufan paksoy(tuna orhan) olarak karşımıza çıkar. (yönetmen tufan'ın olduğu kısımlar senaryoya bu amaçla girmiştir. burada gülse birsel sinan çetin'le avrupa yakası'ndan kalan hesabını görmek için cimri, hep paraya odaklı çıkarcı bir yönetmen karakteri yaratmıştır.)

    - iki dizi arasındaki en büyük fark, yalan dünya'daki kadro fakirliği olsa gerek. avrupa yakası'nda kadro yalan dünya'nın neredeyse iki katıydı. kadro geniş olduğu için kötü oyunculuklar, zayıf bölümler tolere edilebiliyordu. bir dilber hala, bir cem, bir sertaç, bir tacettin, bülent sedef çifti, tanrıverdi, şehsuvar, yaprak, sadettin bey, cesur, kapıcı ailesi ve onlarca konuk oyuncu avrupa yakası'nın zenginliğiydi. yalan dünya emir, nurhayat, orçun, tülay etrafında dönmekte. diziyi değil de youtube'da bu karakterleri aratıp izleyen bir kitle oluştu.

    açılay bitmek üzere, ite kaka gidiyor. o nevrotik uyumsuz kadın modeli vatandaşı baydı. biraz seksilik kattılar o da sırıttı
    çağatayı itici bulanlar sevenlerinden daha falza
    nurhayat nurhayat nereye kadar, konuşmasına aşina olunduktan sonra prim yapmayacak
    elde bir emir ve tülay kalıyor, bunlar diziyi götürür mü?

    edit: ha bir de orçun
    edit: burada oyuncular kıyaslanmıyor. aynı karakterler iki dizide de var denmek isteniyor. örn: "şiveli konuşan, kro, komik adam" , "zengin, rüküş ve kaba kız" vb.
    (digi turk, 27.06.2012 10:46 ~ 28.06.2012 08:49)

Hiç yorum yok: